Színházlátogatás

2022.02.02-án a 12.a osztály – kiegészülve érdeklődő tanulókkal – 32 fővel vett részt a Fővárosi Önkormányzat “Iskolakapun kívüli programján”.
A Katona József Színházban Ferdinand von Schirach: Terror c. kortárs drámáját tekintettük meg.

Tervezett bombatámadás gyanúja miatt nagyszabású rendőri akció zajlott szombaton a szászországi Chemnitz városában. Biztonsági források szerint a történteknek iszlamista háttere van. Egy 22 éves szíriai férfi a gyanúsított.

/Merényletet terveztek az egyik német repülőtér ellen – MTI/

Egy hír, amely belopakodott a Katona József Színház undergrand színpadára.

“A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti egy iszlám terrorista. A cél egy zsúfolásig megtelt müncheni stadion. Lars Koch vadászpilótának néhány perc leforgása alatt kell eldöntenie, lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionban lévő hetvenezret vagy sem. Lelövi. Döntéséről néhány héttel később egy bírósági tárgyalás során ad számot. Ezt a fiktív tárgyalást kíséri végig az előadás, amelyben az alkotók a végső döntést meghozó esküdtszék szerepét a nézőkre osztják. Ha az előadás szűk két órája alatt el-elmélázna a néző, azonmód vissza is csekkol a történetbe, hogy a rá osztott szerep szerint egyetlen fontos momentum se kerülje el a figyelmét. És valóban. Megéri figyelni, mert a végső döntés szempontjából majd minden szó, minden metakommunikációs gesztus érdekes lehet. Elhangzanak érvek és ellenérvek, köztük néhány rendkívül érdekes okfejtés is, miszerint, aki a mai világban jegyet vált egy repülőgépre, az vállalja annak a veszélyét, hogy terrortámadás áldozata lesz és – ez lenne a lényeg – innentől szigorúbb elbírálás alá esik. Nos, ezzel lehet egyetérteni vagy épp ellenkezőleg (mondjuk, ha sima mezei nézők vagyunk és nem akaratunkon kívül felkent esküdtek), de azt semmilyen szerepkörünkben nem tudjuk megúszni, hogy egy készülőben lévő új világrend új erkölcsi rendszerén gondolkodjunk…”(Kállay Katalin – ART 7)

 

image image2 image3 thumbnail_image4