Implom József Középiskolai Helyesíró Verseny Országos (Kárpát-medencei) döntő szaktanári beszámoló

2023.02.23-25-én rendezték Gyulán az IJHV országos döntőjét, melyen iskolánkat MEZEI Nikolett 11.R osztályos tanuló képviselte, aki a budapesti döntőn II. helyezésével kvalifikált az országos versenyre.

1.nap

Megérkezésünket követően az Erkel Gimnáziumban regisztráltunk, majd Niki elfoglalta szállását a román Nicolae Balcescu Kollégiumban. Ezután szakmai program következett, Dr. Kádár Annamária a Babes-Bolyai TE docense tartott előadást Önbecsülés és küzdőképesség megalapozása gyermekkorban címmel. Ezt követte a zsűri elnökének Dr. Nagy János az SZTE professor emeritusának a versenyre vonatkozó tájékoztatója és a 2022/23-as tanév versenyszervezési feladatainak (I-II-III. forduló) az ismertetése.

Vacsora zárta a napot.

2.nap

A reggeli után a gyulai Városházán ünnepélyes megnyitó következett, a 36.alkalommal megrendezett Kárpát-medencei döntőt Potápi Árpád János a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg. A megnyitó műsorát az Erkel Gimnázium kórusa adta, énekszámokat hangszeres kísérettel.

Az ünnepséget követően került sor a versenyre, melyet két fordulóban bonyolítottak.

Először helyesírási tesztet írtak a tanulók 60 percben Moodle felületen. Sajnos Niki tablete, és a rendszere is le-lefagyott, így jelentős időzavarba került, eredménye elmaradt a várakozásomtól (45%), mellyel jelentős hátrányba került az élmezőnytől.

A második fordulóban következett egy “kimerítően hosszú” tollbamondás a 23-as évekkel kapcsolatban. Niki munkája 2 A/4-es oldalon fért el, 55 percig diktálták a leírandó szöveget! Ebben a szakaszban jobban teljesített (76%), mint vártam, kissé felzárkózott a mezőnyre (a tollbamondás eredményével a VI. helyen állt), de az összesített eredménye csak a XIV. helyezésre volt elég.

A verseny alatt szakmai konferenciát rendeztek a kísérő tanárok számára.

Dr. Keszler Borbála, az MTA doktora Fábián Pál nyelvészről; Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke Próbatételeim az anyanyelv bűvöletében című előadása; Dr. habil Schirm Anita, a SZTE docense A bohókás betűrímek bűbája című előadása; zárásként Zsille Gábor, József Attila-díjas kortárs költő Petőfi másképp előadása aratott óriási sikert a pedagógusok körében.

Az ebédet követően kulturális programmal kedveskedtek a szervezők. A gyulai vár és az Almásy-kastély mellett Erkel Ferenc szülőházát is meg lehetett tekinteni idegenvezetéssel.

Este a diákok számára a gyulai Vígadóban “Bemutatkozik az Erkel címmel” egy zenés-táncos esztrádműsor következett, majd az Erkel Gimnázium aulájában ismerkedő est keretében kvíz, társasjáték és tánc zárta a napot. A tanárok számára pedig Gyula város polgármestere, Dr. Görgényi Ernő adott ünnepi állófogadást ill. a zsűri elnöke tartott tájékoztatást a verseny feladataival kapcsolatban.

3.nap

A reggelit és a kollégiumi kiköltözést az ünnepélyes eredményhirdetés követte a gyulai Városházán, ahol a kategóriánkénti (gimnázium, technikum, szakiskola, határon túli)  I-VI. helyezett tanulót és felkészítő tanáraikat oklevéllel, és az abszolút első helyezettet Implom-díjjal ismerték el.

Ezután Nikivel a gyulai 100 éves cukrászdában egy “tízórai” elfogyasztásával zártuk ezt a remek hétvégét.

Számomra a gyulai “erkeles” szervezőmunka professzionalítása mellett megdöbbentően pozitív élmény volt az a szakmai minőség és színvonal, amit a versenyen (körítés, konferencia, versenyfeladatok, tanulók felkészültsége) átéltem. A jövőt tekintve abszolút motiváló volt a hétvége szakmai tapasztalatai mellett a verseny mottója: “A nyelvet nem védeni kell, hanem használni!”

20230224_083425 20230225_100214 20230225_092214 20230224_154602 20230224_083448 20230224_105441