A 11.R látogatása a Holokauszt Emlékházban és a Rendőrmúzeumban

A projekt héten a rendészeti ágazatot érintően – Tóthné Engler Zsuzsanna tanárnő előzetes szervezésének köszönhetően – a 11. R osztállyal szerdán, délelőtt folyamán megtekintettük a Holokauszt Emlékházat (IX., Páva u.), ahol a “Jogfosztástól a népirtásig” című, állandó kiállítás mutatja be a magyarországi holokauszt történetét.

A diákok a tárlaton végig odafigyelve hallgatták a tárlatvezető előadását.

A Páva utcai zsinagóga Budapest második legnagyobb zsinagógája volt. Az épületet felújították, jelenleg a belső udvaron található 6 oszlop a több mint 500 ezer magyar és 6 millió európai áldozatnak állít emléket.

A projekt héten pénteken szintén a rendészeti ágazatot érintően – Tóthné Engler Zsuzsanna tanárnő előzetes szervezésének köszönhetően – a 11. R osztállyal megnéztük a Rendőrmúzeumot (VIII., Mosonyi u.), illetve azon belül a magyar rendőrség történetét 1848-tól napjainkig bemutató kiállítást ismerhettük meg tárlatvezető segítségével.

A kiállítás másik termében pedig a kriminalisztika rejtelmeibe vezette be a tárlatvezető az osztály nebulóit és mutatta be nekik a bűnügyi terület különböző részeit. A tárlaton érdekes, híresebb bűnesetek is részletesebben bemutatásra kerültek mint pl. az 1980-as évek elején történt Szépművészeti Múzeumból elrabolt festmények ügye, vagy a hírhedt Soós gyilkossági ügy, vagy a Bonny és Clide néven elhíresült magyar fiatal pár rablási és gyilkossági esete stb.

A fenti két kiállítás megtekintésével kapcsolatban szeretném megköszönni Tóthné Engler Zsuzsanna tanárnőnek a közreműködését a programok leszervezését illetően.

Továbbá szeretném megköszönni Havas Zoltán tanár úr segítő közreműködését a Rendőrmúzeumban történő körbevezetést illetően, hiszen ő is a tárlatvezető mellett érdekes történetek bemutatásával színesítette a kiállítás tartalmát.