VígDiák program

2023.01.24-én 57 tanuló (9.P/10.A/10.F/10.E/10.P/11.R) vett részt ifj. Szabó László tanár úr kíséretében a Vígszínházban Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása jubileumi 25.előadásán.

Örömteli számomra, hogy a szívós szervezőmunkának és az ingyenes szakmai programokban való progresszív intézményi részvételnek a mesterprogramom keretein belül az egyre bővülő és érdeklődő diáklétszám az egyértelmű visszaigazolása:)

A VígDiák Program a Vígszínház ifjúsági színházi nevelési programja 6-18 éves tanulók számára, amely a színdarabokhoz kapcsolódóan tartalmaz ráhangoló és feldolgozó foglalkozásokat, melyeket a színházi pedagógusok az oktatási intézményekben tartanak meg ill. kulisszabejárást, közös játékot, próbafolyamat látogatást is.

„Az öreg hölgy látogatása egy minden romantikát nélkülöző, tébolyult és hátborzongató szerelmi történet, ugyanakkor izgalmas krimi is, mely egy hideg fejjel kitalált és óraműpontossággal, engesztelhetetlenül végigvitt bosszúhadjáratot beszél el, egy negyven évvel korábban elkövetett és tragikus következményekkel járó árulás kegyetlen megtorlását” – emelte ki a rendező, Rudolf Péter.

A főszerepben brillírozó HEGYI Barbara mellett HEGEDŰS D. Géza is felejthetetlent nyújtott, de a mellékszerepekben feltűnő figurák is kiemelést érdemelnek (SERESS Zoltán, FESZTBAUM Béla, BALÁZSOVITS Edit,  KŐSZEGI Ákos)

A darab fő mondanivalója, hogy kilóra gyakorlatilag minden és mindenki, egy komplett város a benne lakókkal megvehető.

Az öreg hölgy bőkezűen bánik a helyiekkel, hogy elégtételt vegyen régi szerelmével megélt sérelmeiért. Eleinte persze mindenki az erkölcs bajnokát adja, tiltakozik, de van az a pénz,  amiért ugye korpásodik a haj…

Egy modern moralitás játéknak voltunk tanúi, melynek középkori változatában még kapaszkodót nyújtottak erkölcsi kérdésekben az isteni törvények. Dürrenmatt tragikomédiájának világában – ami ezernyi áthallást enged meg a XXI.sz-i életünkhöz – Isten néma marad, szerepét a korlátlan földi hatalommal bíró öreg hölgy tölti be.

VigDiakprogram2 VigDiakprogram VigDiakprogram3