Nemzeti a Diákokért – Rocco & fivérei

2022.12.02-án a Nemzeti Színházban 50 fős tanulói létszámmal (9.P;9.F; 10.A;10.E;10.F,11.R) ifj. Szabó tanár úr kíséretével megtekintették Luchino Visconti filmjének színpadi adaptációját, amelynek modern feldolgozása óriási sikert aratott diákjaink körében.
Udvaros Dorottya, Tóth Auguszta, Schnell Ádám bravúros főszereplésével, számos fiatal tehetséges színész és főiskolai hallgató alakításával egy XXI.sz-i, igen ingergazdag és aktualizálható előadást láthattunk.

Vidnyánszky Attila rendező így  beszélt a darabról:
– A városi lét varázslatos közeg, ami kifogyhatatlan lehetőségeivel okkal bűvölhet el mindannyiunkat. Erről a kincsestárról, a rácsodálkozás öröméről is szeretnénk beszélni az előadásban, de a Rocco alapvetően másról szól. Sőt a film bemutatása óta eltelt közel hat évtized távlatot ad Visconti víziójának. Friss felismerésem, hogy az általános városiasodás nem feltétlenül a dolgok természetes rendje miatt, spontán módon zajlik ilyen rohamos ütemben, hanem ideológiai elképzelések hatására alakulnak így a települések, életünk terei. Tébolyult eszmékhez igazodva, az élettől idegen és elrugaszkodott gondolatok ösztönzik ezeket a folyamatokat. Én a szovjet világból, vagyis egy mesterséges ideológia mentén fölépített társadalomból származom. Azt hittem, hogy a rendszerváltással ennek az ideológiai mérnökösködésnek bealkonyul. De nagyjából tíz évvel ezelőtt arra kellett rájönnöm, hogy a lázas nyugatias urbanizáció is ideológia hatására zajlik. Megnyomorító folyamat.

rocco&fiverei3 rocco&fiverei2 rocco&fiverei