Nemzeti a Diákokért

2022.10.27-én a Nemzeti Színházban 52 tanulónk (9.P;10.A,10.F,11.R) ifj. Szabó László kíséretében megtekintette Tamási Áron: Tündöklő Jeromos c. drámáját.

A Nemzeti Színház a 2016/2017-es évadtól egyedülálló programot indított #nemzetiadiakokert címmel. A program lehetővé teszi, hogy diákcsoportok és kísérőtanáraik bizonyos előadásokat ingyenesen látogathatják.
Számomra ez szemléletbeli kérdés – mondta a programról Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója. Mivel az állami, önkormányzati fenntartású kulturális intézmények azoknak az adóiból is működnek, akik nem tudják megvenni a jegyet egy előadásra, hangversenyre, ingyen kellene játszaniuk. Mi a Nemzeti Színházban ebbe az irányba tettünk egy határozott lépést. Képtelenség, hogy az „esélyegyenlőség korában” sok szülő nem engedheti meg magának a kultúra „luxusát”, a családi költségvetésből nem futja arra, hogy a gyerekeik legalább egyszer egy évben színházba menjenek. Ezért döntöttem úgy, hogy néhány előadásunkat a diákcsoportok és kísérőtanáraik számára ingyenessé tesszük.

A darabról:
Jeromos (Schnell Ádám), az ördöngős népámító milliós üzletet lát abban, ha a székely falu népét pénzzel, ígéretekkel magához édesgetve a politikusok hatalmának tömegbázisává formálja. A minden irányból nyomorgatott, válságok és világégések árnyékában gyötrődő, megtépázott, esendő és gyarló székely közösség megkísértése nem jár sikerrel. „Nem veszett el bennünk a lélek!” – mondja Gáspár, a fiatal székely legény, aki megkeseredett apjának példát mutatva nem hajlandó a közösség megrontóját szolgálni. A legnagyobb vihar után is „örvendeni akar a szív és teremni a föld”.

– Nehéz, súlyos téma ez ebben a vajúdó világban, de olyan humorral fűszerezi Tamási Áron a darabját, hősei még esendőségükben is olyan szerethetők, hogy valahogy meseivé válik minden. És ezt a „kedves szomorú-mókás falut elönti végre a reggeli fény” – fogalmaz Márkó Eszter rendező

nemzeti3 nemzeti nemzeti2